21. sep. 2008

September

September, je zelo privlačen mesec. Koledarsko gledano je zadnji poletni mesec. Je čas, ko se začne šola in se zaključijo poletni dopusti. Mesta se vrnejo v ustaljeni delovni ritem, katerega glavno gonilo so ljudje.

Narava se spremeni. Svetloba postane bolj oranžna, sence so daljše. Drevje najprej dobi močno temno zeleno barvo, proti koncu meseca pa se že začnejo kazati pisane jesenske barve. Trava je nizka, kmetje pa, če so pogoji ugodni, še zadnjič kosijo. Nekošeni travniki so polni suhih travnatih bilk, ki jim dajejo značilno rjavkasto barvo. Temperature se znižajo in v kotlinah se zjutraj zadržuje megla, ki jo razprši šele dopoldansko sonce.

September je po eni strani mesec hitenja, učenja in dela, kar je značilno za mesta, po drugi strani pa je mesec spokoja, ko se narava počasi pripravlja na zimski počitek. Je tudi mesec obilja, saj nas narava obdari z bogatim pridelkom. Je tudi mesec, ki je raj za tiste fotografe, ki izbirajo za motive naravo. Barve in svetloba so odlični.

Dopoldanski sprehodi so nekaj čudovitega. Meglice, toplo sonce in lepota narave. In potem pridem v mesto, neobremenjen, napolnjen z lepotami narave in opazujem ljudi, ki hitijo po opravkih. Mesto pa živi v svojem stoletnem spokoju.

Ni komentarjev: