6. feb. 2007

Net generacija - izgubljena generacija?

Kdo so net generacija, so se na odprtju razstave net generacije spraševali Mojca, Tomi in Vasja. Ugotovili so, da to oni pač niso. Res je. Vsi trije so prestari, da bi sodili v net generacijo. In kdo so potem net generacija.

Net generacija so tisti ljudje, ki so se srečali z internetom v svojem otroštvu, takrat, ko človek začne namensko spoznavati tehnologijo okoli sebe in ta začne nanj in njegov razvoj močno vplivati. Zase lahko rečem, da sodim v računalniško generacijo, saj sem se tam okoli 8 leta starosti začel spoznavati z računalniki. Internet se je pri nas začel aktivno širiti okoli leta 1996, široko razširjen pa je postal šele po letu 2000. Sklepamo lahko, da se je net generacija začela pojavljati okoli leta 2000 in da so najstarejši pripadniki net generacije stari okoli 15 let. So torej v puberteti in najbolj dovzetni za vplive dejavnikov, ki niso domača vzgoja. Obenem pa so tudi najbolj uporni. Da pa so zadeve še bolj zapletene, pa nimajo angela varuha v obliki staršev, saj ti ne poznajo dovolj interneta, ker se z njim v otroštvu niso srečevali. Pa tudi niso računalniška generacija, saj ima ta šele v zadnjih nekaj letih prve otroke, ki bi vsaj malo poznala nevarnosti uporabe te sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije.

In kdo jim lahko pomaga, če ne starši? Odgovor na to vprašanje je zelo zahteven. Lahko bi rekli, da vsi. S tem, da jim ves čas na vseh koncih in krajih (v šoli, doma, na televiziji, na internetu), po malem in na prijazen ter zanimiv način posredujemo informacije, ki jih potrebujejo. Seveda pa tu nastane problem, ker so precej neosveščeni ravno tisti, ki bi te informacije lahko in morali posredovati.

Na srečo je kar nekaj organizacij, ki skrbijo za osveščanje. To prednost pa net generacija ima pred računalniško generacijo. Nam ni mogel pomagati nihče. Z vsemi težavami in nevarnostmi uporabe računalnikov (predvsem računalniških igric) smo se morali spopadati sami. Kajti mi smo bili tisti, ki smo poznali in obvladali računalnike. Za starejše je bilo to deveto čudo.

Glede na to, da je veliko predstavnikov računalniške generacije, ki se zaveda nevarnosti interneta in sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij, se po mojem mnenju ni bati, da bi bila net generacija izgubljena generacija.

Ni komentarjev: